Cursus Basistechnieken van 7 lessen
Deze Cursus Basistechnieken, op zaterdagmiddag, is bedoeld voor iedereen die zich onzeker voelt over materiaalgebruik en meer wil leren over de verschillende schilder- en tekentechnieken.
De Cursus Basistechnieken kan je veel steun geven als je net begonnen bent met schilderen maar ook als je ervaren bent en steeds tegen problemen aanloopt die je niet kunt oplossen. Het kan heel frustrerend zijn als je net niet genoeg kennis of lef in huis om dan toch door te gaan.
Onderaan deze pagina kan je je inschrijven voor de cursus.
Hoeveel basistechnieken heb je nodig bij het schilderen
Om te kunnen schilderen hoef je eigenlijk niet veel te weten over de basistechnieken. Tenminste, als het je lukt om net zo onbevangen met je materialen om te gaan als een kind: gewoon beginnen en alles uitproberen. Maar daar zit hem de kneep. Eenmaal volwassen heb al die prachtige schilderijen van beroemde kunstenaars gezien en heb je gehoord van hun speciale technieken. Dan lijkt het alsof je dat allemaal eerst moet leren voordat schilderen leuk kan worden.
Spelen met een steuntje in de rug
Sinds ik in 2009 met de schildercursussen begon hebben al honderden mensen de lessen in mijn atelier bezocht. Soms hadden ze geen last van gebrek aan basiskennis maar regelmatig was er toch vraag naar meer informatie.
Mijn uitgangspunt bij de lessen is altijd dat de eigenheid van de deelnemers voorop staat en dat je veel leert, juist als je het schilderen als een spel kunt zien. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken en van oplossingen bedenken. Schildertechniek is eigenlijk niet meer dan de verzameling oplossingen die een kunstenaar, of een cursist, bedenkt om de gebruikte materialen zo te ‘manipuleren’ dat de afbeelding weergeeft wat de maker voor ogen had.
Maar het scheelt natuurlijk wel tijd als je niet alle basisprincipes zelf hoeft uit te vinden. Bijvoorbeeld, waar een goede schets aan moet voldoen om als voorstudie voor een schilderij te kunnen dienen. En hoe breng je de essentie van een schets over op het grotere formaat papier waarop je gaat schilderen?
Materialen
Het is belangrijk dat je weet uit welke materialen je kunt kiezen en weet wat je met de verschillende verfsoorten kunt doen: acryl en gouache en aquarelverf bijvoorbeeld. Er wordt tijdens de cursus niet met olieverf gewerkt. Aquareleren is ook een iets te gecompliceerde schildertechniek om in deze relatief korte cursus onder de knie te krijgen. Maar we doen wel een paar oefeningen met aquarelverf.
Verder wil je begrijpen waar al die verschillende soorten kwasten voor bedoeld zijn: puntig, plat of kattentong. Gemaakt van kunststof (filament) of van de haren van varkens, rund, eekhoorn of marter. En heel belangrijk: hoe maak je ze schoon?
Voor info over penselen lees meer op Wikipedia.
Daarnaast bespreek ik op deze Cursus Basistechnieken de materialen waarmee je kunt tekenen: pastel, houtskool, conté, inkt, rietpen, tekenpen enz. En waar je op moet letten als je materiaal gaat kopen. Want ook hier geldt: meestal is goedkoop toch duurkoop.
Voor info over verf, lees meer op Wikipedia.
Wat wordt er verder behandeld in de Cursus Basistechnieken
- Het is fijn om een paar trucs te leren om kleuren mooi in elkaar over te laten lopen.
- Hoe teken en schilder je ronde vormen zodat ze ook echt rond lijken?
- Er wordt een les aan perspectief besteed, aan het tekenen van figuren en aan de kleur van schaduwen.
- Je leert hoe je je palet moet opbouwen en hoe je je kleuren mengt, zodat je palet overzichtelijk blijft.
- En als er specifieke vragen van cursisten zijn kan daar in de les aandacht aan besteed worden.
De docent
Helga Kos heeft in 2008 Atelier de Kraamkamer opgericht. Daarvoor gaf ze les bij verschillende instituten en op academies voor beeldende kunst. Zie ook haar pagina op deze website. Of bekijk haar werk op www.helgakos.nl
Mocht je nog vragen hebben na deze toelichting, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier, dan krijg je z.s.m. antwoord per mail. Als je liever teruggebeld wilt worden, vermeld dan je telefoonnummer.