De Gatenplant die graag model wil zijn

Gatenplant tekenen met zwart en rood krijt

Voor de eerste les van het seizoen bedenk ik voor de schildercursussen meestal een tekenopdracht. Voor deze les werd getekend met houtskool in combinatie met rood krijt. Daarna kon je nog met water bepaalde partijen vervagen.

Mijn reusachtige gatenplant is hiervoor een ideaal onderwerp. Het lijkt moeilijk vanwege de grillige gevormde bladeren en je kunt makkelijk in de war raken door de enorme hoeveelheid ervan. Maar als je goed naar de groeiwijze van de plant kijkt en naar de structuur van de bladeren zelf hoef je niet elk blad letterlijk na te tekenen. Dan kan je je juist een enorme vrijheid veroorloven bij het afbeelden. Dat dit gelukt is kan je hieronder goed zien aan de tekeningen die gemaakt zijn.

Een plant die blijft boeien

Mijn gatenplant is al vaker bij een cursus getekend, maar steeds vanuit een andere invalshoek. En er valt visueel zoveel te beleven aan die plant dat het nooit verveelt. Als je alleen al kijkt naar de vorm van de stam en het patroon van de luchtwortels zou dat op zich een thema voor je tekening kunnen zijn. Ook de inkepingen aan de randen van elk blad zijn heel spannend van vorm. Er is geen enkel blad hetzelfde en toch ligt aan alle bladeren dezelfde ‘bouwtekening’ ten grondslag. Tekenen begint met analytisch kijken. Dan wordt het makkelijker en leuker.

Er zijn meer kunstenaars die een grote gatenplant in hun atelier hadden, of gebruikt hebben in hun werk, zoals oa. Jan Wolkers, Erik Matthijssen, Willem de Koning en natuurlijk Matisse.

Van sta-in-de-weg tot model

In 2008 kreeg ik deze gatenplant, als een handzaam kamerplantje, en de bladeren hadden nog helemaal geen openingen. Maar inmiddels heeft elk nieuw blad een veelvoud aan gaten; altijd meer dan 45 en soms wel 80.
Ze maakt een aantal bladen per jaar en krijgt soms een bloem, waar na ruim een jaar een eetbare vrucht uit voortkomt. Groot is mijn dierbare huisgenoot ook geworden: 3,5 meter hoog en ruim 2 meter breed.

Een paar maanden geleden viel ze bijna om en kon ik er niet meer onderuit om een nieuwe pot te maken met een constructie om de bladeren aan op te binden. Lees hier hoe we dat voor elkaar gekregen hebben.
Alles staat nu op een plateau met wielen. Dus als als ik mijn atelier opruim om er les te kunnen geven wordt dit heerlijke monster in een hoekje gereden. Behalve als ze model is bij een tekenles, dan prijkt ze in het centrum.

Bekijk ook de tekeningen van de gatenplant uit voorgaande jaren

Meer Werk van Cursisten