Durf extreem te zijn

De Les Ontdek de donkere kleuren is onderdeel van de cursus Schilderen en tekenen. Om een kleurrijk schilderij te maken heb je lichte én donkere kleuren nodig.

Donkere kleuren heb je vaker nodig dan je zou denken. Een fel gekleurd object is meestal maar op een paar plekken fel van kleur, en om een mooi kleurrijk geheel te krijgen heb je ook morsige, grijzige en donkere kleuren nodig.

Kijk maar eens goed in musea en galeries hoe kunstenaars gekleurde objecten en ruimtes hebben geschilderd. Daar zitten heel veel donkere delen bij. Voor een schaduw op een spierwitte muur gebruikte Johannes Vermeer bijvoorbeeld een donkere grijsbruine kleur.

Doe maar eens een proef waarbij je in een wit A4’tje een gaatje maakt van 5 x 5 mm. Leg het papier op verschillende delen van een afbeelding in een kunstboek of -tijdschrift. Dan kan je de kleur die door het gaatje schijnt goed beoordelen. Je zult verbaasd zijn! We besteedden er een les aan om echt donker te durven schilderen. Dat is behoorlijk lastig.

In de cursus Schilderen en Tekenen zijn we ook op ontdekkingsreis gegaan naar de lichte kleuren in een afbeelding. Het zijn twee basistechnieken die belangrijk zijn voor een mooie kleurrijke tekening of een stralend schilderij.