Als je een workshop schilderen gaat doen, of een schildercursus, wil je zo snel mogelijk beginnen. Maar soms start het programma pas later. Een goede voorbereiding op de workshop schilderen of op die schildercursus, is om een middagje kleuren te gaan mengen.Als je dit met iemand samen doet is zo’n voorbereiding op de workshop schilderen een fijn werkje. Zeker omdat je al doende toch je gesprek met elkaar kunt hebben.
Je hebt niet veel nodig, maar met een paar vellen papier en 5 kleuren verf kom je heel ver. (zie hieronder).
Werkwijze
Verdeel, met een dunne potloodlijn, een vel papier van ongeveer 30 x 40 cm, in 24 blokken. 6 banen in de breedte gekruist met 4 banen in de lengte. Of 8 bij 6 als je tijd en zin hebt.Gebruik een of meer grote witte borden als palet. Een paar kwasten heb je ook vast nog wel ergens liggen. Verder heb je vijf essentiële kleuren verf nodig (olieverf, acryl of gouache). Je zult verbaasd hoeveel mengkleuren je hiermee kunt maken. Lees meer over kleur en de kleurenleer, volgens Johannes Itten.
- Ultramarijn blauw (de donkere versie) dat geeft de mooiste verschillende mengkleuren, of evt phtaloblauw
- Citroengeel (of een andere felle, lichte kleur geel)
- Magenta (donkere versie) of Alizarine Crimson
- Wit (een mengwit, bijvoorbeeld zinkwit)
- Gebrande omber. Deze kleur gemengd met ultramarijn geeft een donkere, bijna zwarte kleur. Doorgemengd met wit krijg je dan mooie grijzen; een warm grijs als er meer bruin is zit, een koel grijs als er meer blauw in zit.
Vervolgens ga je aan de gang met het mengen van deze kleuren. Begin bv met geel en doe er heel kleine hoeveelheden van een andere kleur bij. Kijk wat er gebeurt. Schilder zo veel mogelijk varianten in de hokjes, van heel donker tot heel licht, van grauw tot fel. Ook ‘vieze’ kleuren doen het heel goed tussen de fellere. Die vieze, of ‘vergrijsde’ kleuren krijg je door een klein beetje bruin toe te voegen.Perfect langs de lijntjes inkleuren mag, maar hoeft niet, als de kleuren elkaar maar raken. Dan kan je goed zien hoe ze elkaar beïnvloeden. Het maakt niet uit waar je de kleuren plaatst. Hoe minder je daar op let, hoe spannender het er meestal uit komt te zien. Laat je verrassen.
Geel met blauw wordt groen. Maak verschillende tinten: met meer geel of meer blauw; ook een paar maken met een frupseltje rood erdoor. Geel met rood wordt oranje, maak verschillende tinten: met meer geel of meer rood, ook een paar maken met een frupseltje blauw erdoor.Meng de kleuren die je gemaakt hebt ook elke keer door met wit. Of voeg iets van die mengkleur toe aan een dot wit. Zodat het net geen wit meer is. De lichte kleuren worden vaak vergeten.
Als je blauw, geel en rood door elkaar roert krijg je bruin. Het soort bruin dat je krijgt hangt helemaal af van de verhouding van de kleuren.Kijk ook wat er gebeurt als je meer of minder water door de verf roert.Als je echt het naadje van de kous wilt weten kan je natuurlijk ook nog de Workshop Kleuren Mengen komen doen.Veel plezier met je voorbereiding op de workshop schilderen, Helga Kos