Schilderen in Frankrijk, zomer 2021

Schilderen in Frankrijk

Schildercursus in Noord-Frankrijk

Werkplaats Thiérache vroeg mij, Helga Kos, om deze zomer een schildercursus bij hen te geven in Noord-Frankrijk. Nadat ik meer hoorde over de locatie en de condities voor de deelnemers, was ik meteen enthousiast.
Al heel vaak vroegen cursisten me of ik niet eens een workshop schilderen in Frankrijk wilde organiseren. Het kwam er steeds niet van, maar nu komt het op mijn pad op een heel goed moment. Er zijn twee periodes van een week, zie hieronder.

Dit voorjaar kon ik, door de strenge coronamaatregelen, geen les geven en moest ik dus veel mensen teleurstellen. Ik hoop eind september/begin oktober weer in het atelier te kunnen starten met de lessen. Maar wie niet zo lang wil wachten, kan nu dus in augustus een week meedoen met de cursus Schilderen en Tekenen als David Hockney

Locatie

Werkplaats Thiérache is opgericht door Jahaga Bosscha en Eric Dros. Zij vonden in een klein, landelijk gelegen dorpje in de regio Thiérache, niet ver van de Belgische grens, een spannend, beetje ruig, industrieel complex met verschillende gebouwen. Het terrein met deze voormalige ijzerfabriek, annex ijzer-en machinehandel, was voorheen ook een bloeiend centrum voor veel kleine ambachtelijke en boerenbedrijfjes.
Omdat de locatie zo gevarieerd is en er veel ruimte is, is het een ideale plek om in de zomer creatieve workshops te organiseren.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten: in één- en tweepersoonskamers of op een grote zolder waar je met meerdere mensen kunt slapen. Maar je kunt ook in je eigen tent slapen op de beschutte binnenplaats.

Schilderen in Frankrijk en zo vrij als een vogel zijn

Hoe fijn is het om de hele dag alleen maar aan je schilderijen en tekeningen te werken. Geen boodschappen te hoeven doen en ook niet aan de maaltijden te hoeven denken. Als je komt schilderen in Frankrijk, bij de workshops van Werkplaats Thiérache, krijg je ’s ochtends les van beeldend kunstenaar Helga Kos. De middag besteed je naar eigen inzicht. Er wordt driemaal daags een heerlijke maaltijd geserveerd. Dat is bij de cursusprijs inbegrepen. Met mooi weer, maar ook met regen, kan er buiten op de cour gegeten worden.

David Hockney als inspiratiebron

Ik heb al vaker cursussen gegeven op mooie landelijke locaties, bijvoorbeeld in de Belgische Ardennen.
Wat me het meest opviel aan het werk van de cursisten is dat die prachtige natuur vaak wel erg groen werd weergegeven. Maar als je goed kijkt zie je bijvoorbeeld dat zo’n ogenschijnlijk groene bomenrij uit heel veel meer kleuren bestaat.
Hockney is er een meester in om die enorme variatie aan kleuren tevoorschijn te toveren in zijn werk, door het net iets te overdrijven. Zo kan hij een voorbeeld zijn om beter te gaan kijken en om je eigen palet aan te passen en daardoor spannender schilderijen te maken.

Schilderen in Frankrijk, keuze uit twee periodes

Nadat er snel veel aanmeldingen kwamen voor de eerste week van 22 tot 28 augustus is er een tweede gepland van 29 augustus tot 4 september. De aankomst is zondagmiddag waarna we ’s avonds met elkaar dineren. Maandag t/m vrijdag is de workshop. Zaterdag vertrekt iedereen na het ontbijt.

Voor de eerste week zijn alleen ng twee plekken beschikbaar voor wie wil kamperen in eigen tent

De kosten voor de workshop zijn heel schappelijk. Inclusief verblijf, lessen en maaltijden is het, afhankelijk van de manier van overnachten, vanaf €640,00. Dus kom deze zomer fijn schilderen in Frankrijk.

Meer informatie over werkplaats Thiérache

Meer informatie over de workshop en aanmelden

Meer informatie over David Hockney
Filmpje: Hockney over het schilderen van landschappen

Een paar schilderijen van Hockney

Hieronder een filmpje waarin David Hockney over zijn werk praat.