Filmploeg op het atelier voor ‘Vincent op Vrijdag’

In opdracht van het Van Gogh Museum worden er filmopnames van ‘Vincent op Vrijdag’ gemaakt bij Atelier de Kraamkamer.

Atelier als filmset

Het atelier is ideaal als locatie voor filmopnames, omdat het zo ruim en hoog is. En er is altijd prachtig licht.
Een filmploeg over de vloer krijgen is heel overweldigend. Om 6.45 uur gaat ’s ochtends de bel. Dat is de opnameleider met in zijn kielzog de cateraar die al kannen met hete koffie klaar heeft. Dan druppelen de regisseur en de geluids- en belichtingsmensen binnen, gevolgd door de visagist en allerlei hulpen, stagiaires en voor mij onbekende medewerkers.
En er is altijd een afgevaardigde van de opdrachtgever bij. (Alle keren dat er op mijn atelier gefilmd werd, bestond de filmploeg voor 90 % uit mannen!) In een mum van tijd staat de gang vol met kabels, tassen en apparatuur.

Efficiënte samenwerking

Als iedereen binnen is gaat het snel. Om 8.00 staat al het materiaal van de filmploeg binnen en staat de helft van mijn inboedel op de gang; alles wat niet nodig is en in de weg staat. Dan vult het atelier zich met een heleboel mensen die precies weten wat ze moeten doen en heel constructief en creatief met elkaar overleggen.
De verlichting wordt opgehangen, de vloer wordt geveegd en de Monstera Deliciosa (gatenplant) krijgt water, omdat zij een belangrijke figurant is en er fris uit moet zien. Vandaag worden zelfs mijn ramen gepoetst! Een aardige jongen, met halflange dansende blonde haren, boent en boent met een zeemleren lap tot alle ruitjes glanzen.
Ondertussen wordt het decor neergezet en schuift de regisseur een tafel mijn kantoor binnen om de monitoren op te zetten, waarop hij precies kan zien wat er voor Vincent op Vrijdag gefilmd wordt.

Vincent & Vincent

Vincent op Vrijdag is een wekelijks event in het van Gogh Museum. Daarom is het Van Goghmuseum dan op vrijdag tot 22.00 uur open en er is van alles te doen.

De opnames van vandaag moeten het event ‘Vincent op Vrijdag’ onder de aandacht gaan brengen van een jong publiek. In de serie van zes filmpjes ontmoeten steeds twee mannen elkaar. Het zijn jonge creatieven en ze heten allemaal Vincent. Omdat ze een creatief vak hebben, kunnen ze gedachten uitwisselen over (hun eigen) creativiteit en ook over hun kijk op Vincent van Gogh.

Vincent op Vrijdag met Vincent Bijlo

Omdat het op de dag van de opnames prachtig weer is, kan de visagiste op het balkon haar werkplek inrichten. Zij wacht op haar eerste klant, een hele aardige, want het is cabaretier, schrijver en columnist Vincent Bijlo.
Zodra hij geschminkt is loopt hij naar het atelier, waar hij nog even moet wachten tot de visagiste zijn naamgenoot ook onder handen genomen heeft. Want de twee Vincents zien elkaar pas voor het eerst als de filmcamera al loopt.
Tot het zover is mag ik even stand-in spelen en een gesprekje met hem hebben. Maar als het filmen begint, moet iedereen muisstil zijn. Daarom sluip ik de deur uit, want ik loop nu alleen nog maar in de weg. En muisstil zijn op je eigen atelier is een hele opgave.