Kunst Kijken / Galerietocht door Amsterdam

Op 19 januari 2015 trokken we, voor de Les Kunst Kijken, op de fiets door een zonnig Amsterdam; wat een mazzel voor deze tijd van het jaar. 
We begonnen in de Hazenstraat bij Ornis A. Gallery, met mooie aandachtige, kleine (vrouwen)schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Duncan Hanna.
Daarna bij Galerie Ron Mandos op de Prinsengracht met Ron Mandos gesproken over het intrigerende werk van Niek Hendrix.

Verder naar Arti et Amicitiae op het Rokin, dat helemaal volhing met de schilderijen van Kees Verwey. Een prachtige tentoonstelling, ook omdat kunstenaar Jan van der Ploeg felle kleurbanen op de muren aanbracht.
Het is raadselachtig dat dit goed werkt met de donkere doeken van Verwey; een fantastische ingreep.

Als afsluiting bezochten we de wonderschone Oude Kerk op de wallen. De amerikaan Tony Oursler maakte speciaal voor deze locatie een aantal videowerken, waaronder projecties van gezichten en roterende vormen op de muren en op de ramen. En het betoverende werk ‘Orbit’: een verknoopte witte slangvorm waarop een pratend gelaat en kleurexplosies worden geprojecteerd. Een doorrookte, vermoeide vrouwenstem stort overdenkingen en commentaar op de wereld over je uit. Je kunt er makkelijk bij gaan zitten op een antieke stoel.

Oursler was helaas maar tot 29 maart te zien. Maar er zijn vaak mooie tentoonstellingen in de Oude kerk; ga er naar binnen en geniet van die prachtige ruimtes.