Gatenplant zonder gaten

De gatenplant die ik eind 2008 kreeg kwam uit een schemerige kamer en hád helemaal geen gaten. Nadat zij een paar maanden in het lichte atelier gestaan had werden de nieuwe bladeren steeds groter en telde ik er al snel meer dan 20 gaten in (hoe meer gaten hoe mooier).
Toen de gatenplant een echte Swiss cheese (Engelse benaming) was geworden kon zij met al die gaten prima als model dienen bij de schildercursus.

De opdracht was: Maak eerst grote schetsen met houtskool, om de vorm te onderzoeken. Kijk goed naar het patroon an de gaten en inhammen. Daarna direct met rode verf een lijntekening maken op groot formaat papier (70 x 100). Uitwerken naar eigen inzicht, zonder groene verf te gebruiken.

Die laatste beperking werd onder hevig protest geaccepteerd. Maar het gaf vrijheid en al snel werd er driftig geschilderd. Er werden prachtige tekeningen gemaakt dankzij de Monstera deliciosa die verleidelijk mooi is, maar de gatenplant wordt ook tot de Gevaarlijke Planten gerekend, vanwege haar giftige vruchten, tenminste als je die onrijp probeert te eten.

De les was in december 2009.

Meer Werk van Cursisten