Portretten uit Oud-Egypte van 2000 jaar oud

Maar liefst 38 goed geconserveerde eeuwenoude portretten zijn te zien op de tentoonstelling Oog in Oog in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Fajoem of mummie portret

Tijdens mijn studie aan de Rijksacademie in Amsterdam merkte mijn docent op dat een portret, dat ik van mijn neefje gemaakt had, hem deed denken aan Fajoem portretten. Deze schilderijen -van Egyptenaren uit de oudheid- kende ik toen nog niet. Ze danken hun naam aan de stad Fajoem waar er veel gevonden zijn.
Voor het eerst is nu een grote verzameling bijeengebracht in het prachtige Allard Pierson Museum aan het Rokin in Amsterdam. Nu ik daar geweest ben begrijp ik wat mijn docent bedoelde met de vergelijking. Zie detail van mijn portret onder aan de pagina, of bekijk het volledige schilderij.

2000 jaar oude resten van een mummie

De afbeeldingen werden tussen 100 en 300 na C. gemaakt, tijdens de Romeinse periode in de Egyptische oudheid. Het is opvallend hoe jong en springlevend de afgebeelde personen eruit zien. Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de leeftijd van de overledenen klopt met de afbeelding. Dat mensen zo jong stierven kwam door allerlei ziektes die toen in Egypte heersten.
Door de indringende blik van die vitaal afgebeelde Egyptenaren lijkt het of je 2000 jaar terug in de tijd kijkt. Een betoverende ervaring, die maakt dat je toch anders naar de mensen op straat kijkt.

Schildertechniek van het mummie portret

De schilders gebruikten een inbrandtechniek waarbij de afbeelding, met heel hete gepigmenteerde bijenwas, op een houten paneeltje geschilderd werd.
Vervolgens werd zo’n paneeltje op het hoofdgedeelte van een mummie bevestigd en het geheel ging dan in een graftombe. Door deze bijzonder schildertechniek konden de portretten zo goed geconserveerd blijven, zelfs in de droge en hete woestijnstad Fajoem.

Nog even te zien

Deze prachtige expressieve mummie portretten zijn nog even te zien. Mis het niet want zo’n grote collectie Fajoem portretten zal je niet zo vaak meer bij elkaar kunnen bekijken.
Naast deze spectaculaire paneeltjes is er een audiotour met informatie over de afgebeelde personen en over wat hun vermoedelijke achtergrond was. En in vitrines kleine beeldjes uit dezelfde periode en daarnaast ook de pigmenten die toen gebruikt werden met een lijst van de pigmentnamen.

Extraatje bij Arti et Amicitiae
Als je vanuit het Allard Pierson Museum recht het Rokin oversteekt loop je tegen kunstenaars sociëteit Arti et Amicitiae aan.

Daar kan je tot 23 december de ledententoonstelling zien. Een mooi contrast met de mummie portretten
Je kunt ook heel lekker lunchen bij Arti. In de sociëteit heb je, ook als je geen lid bent, toegang tot 17.00 uur. Lees meer over de ledententoonstelling Arti salon.

EXPOSITIE OOG IN OOG
Allard Pierson Museum
Oude Turfmarkt 127-129
Openingstijden Museum, winkel en espressobar met prima koffie:
dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur