Stilleven met de bladen van de gatenplant

Als de bladeren eraf vallen

Elk jaar krijgt mijn reusachtige gatenplant een paar nieuwe bladeren, helemaal bovenin. En elk jaar sterven er een paar bladeren onderaan de plant.
Eerst verdrogen de randen van een blad en dan wordt het langzaam futloos. Afknippen dus, maar weggooien kan ik ze niet. Dus gebruik ik die prachtig gevormde, grillige bladeren af en toe in een stilleven.
Vandaag leg ik schotten op de vloer en het onderstel van een bagagekar. Dan veel snoeren, de stroken van stukgeknipte plastic tasjes en daar bovenop verschillende verdorde bladeren.

Blijven het bladeren of zie je abstracte vormen

Je kunt realistisch te werk gaan door vooral de verzamelde voorwerpen te tekenen. Een andere manier is om in die stapel ongeregeld te zoeken naar vormovereenkomsten. Waar lijken de organische bladeren op de machinaal geproduceerde voorwerpen, waarin verschillen ze. Kijk ook naar verscheidene dikke en dunne lijnen, naar beweging en structuur en stel daarmee een eigen compositie samen.

Het is fijn om het seizoen te beginnen met tekenen. We werkten met houtskool op grote vellen papier van 65 x 50 cm. Het leidde tot heel verschillende resultaten: surrealistisch, geheimzinnig, grappig, grafisch, esthetisch, duister of echt.

Meer Werk van Cursisten