Een atelier vol bloemen

Voordat de ‘Workshop Bloemen en Planten Tekenen’ begint, loop ik door het atelier en controleer of alles er is. De ezels staan opgesteld en de verschillende tekenmaterialen liggen op tafels: een pak papier van een flink formaat, houtskool, inkt en grafietpotloden.

Ik ben benieuwd hoe de bloemen deze keer weer afgebeeld gaan worden op die grote vellen papier van 65 x 50 cm.

Voorstudies

We beginnen altijd met houtskool; drie bloemen op één vel, op verschillende manieren getekend. En van daaruit steeds grotere tekeningen van, in principe, kleine bloemetjes. Dus van een ridderspoor of digitalis teken je dan maar één bloemetje van de hele reeks die aan de steel zitten.

Om zo’n kleine bloem heel groot, beeldvullend, op het papier te krijgen, dat  is voor veel mensen lastig. Het is in ieder geval heel anders dan de meesten het gewend zijn.

Maar als de deelnemers eenmaal doorhebben hoe je zo’n kleine vorm kunt opblazen tot een heel groot formaat, wordt het echt spannend.

Houtskool of inkt

Welke materialen tijdens de workshop daadwerkelijk gebruikt worden hangt een beetje van de groep af. Soms gaat het teken met houtskool zo fijn, dat deelnemers ervoor kiezen dat materiaal te blijven gebruiken voor de rest van de workshop. Maar vaak tekenen we ook met inkt. Met een rietpen of een penseel.

Er worden bij elke ‘Workshop Bloemen en Planten Tekenen’ door iedereen heel veel tekeningen gemaakt. En heel veel ervan zijn zo mooi dat ze het verdienen om thuis opgehangen te worden.

Ervaring niet nodig

De ervaring van de deelnemers is heel divers. Sommigen hebben een beroepsopleiding beeldende kunst, sommige zijn kundige amateurs, maar vaak zijn het beginners.

En heel regelmatig zitten er mensen bij die na de middelbare school niet meer getekend hebben. En toch verbaast het me elke keer weer hoeveel steengoeie tekeningen er gemaakt worden. Ook door mensen met nauwelijks ervaring, die er zelf ook door verrast zijn.

Omdat elke workshop Bloemen en Planten Tekenen een beetje anders uitpakt, kan je meerdere keren meedoen. Er is zoveel over bloemen te vertellen en je kunt ze op zoveel verschillende manieren afbeelden, dat de workshop nooit helemaal hetzelfde is. Kijk op de agenda voor de eerstvolgende workshop Bloemen en Planten Tekenen. Of boek gelijk een plek.