Verslag Workshop Schilderen in Frankrijk, zomer 2021

Le vieux quincaillerie de Plomion.

Toen ik in 2021 door Jahaga Bosscha en Eric Dros werd ik gevraagd om bij hen een Workshop Schilderen in Frankrijk te geven had ik hun pand, net over de grens van België, nog nooit gezien. Het was een heel aangename kennismaking met een idyllische plek, midden in het dorpje Plomion, in de streek Thiérache. 

Toen Jahaga en Eric er tien jaar geleden verliefd op werden was het in een heel andere staat. De constructie van het pand -of liever gezegd van de verzameling gebouwen en werkruimtes- was in orde, maar de gebouwen waren verwaarloosd en volkomen overwoekerd door de onbeteugelde natuur.

Woonhuis quincaillerie aan de achterzijde.
De werkplek van Eric bij Werkplaats Thiérache

Winkelruimte wordt atelier

Omdat het zo’n groot en ruig pand was, met verschillende ruimtes en veel bijgebouwen, ontstond het idee om iets met al die ruimtes te gaan doen. Jahaga en Eric besloten om er een paar weken per jaar muziek- en schilderworkshops te gaan organiseren. 

Ze verbouwden de grote bovenruimtes, maakten logeerkamers en richtten een grote woonkeuken is. De naam was snel gevonden: Werkplaats Thiérache. Daarna vroegen ze Lot en Ted om de workshops mede te organiseren en de maaltijden te verzorgen. 

Er kunnen inmiddels 10 tot 12 mensen logeren; in één- of tweepersoonskamers, op een gedeelde ruimte op de grote zolder, of in een tentje dat je kunt opzetten in de mooie ommuurde binnentuin.

Wat ooit de winkel en showroom waren is nu omgetoverd tot twee grote, lichte ateliers. Waar prachtig licht binnenvalt door de enorme ramen, die uitkijken op het dorpsplein met de eeuwenoude markthal en markante gefortificeerde kerk

De ideale plek voor een Workshop Schilderen in Frankrijk

Aanvankelijk zou ik één workshop van een week doen. Maar door het grote aantal aanmeldingen werden het er twee, met het thema ‘Schilderen als David Hockney’. Een aansporing om, in de voetsporen van Hockney, nieuwe onderwerpen te ontdekken en andere kleuren te leren gebruiken dan je gewend bent.

Ik vond in de directe omgeving alle ingrediënten voor een spannende schilderworkshop, geïnspireerd op Hockney’s schilderijen. in het huis, op de cour en in de twee binnentuinen waren eindeloos veel onderwerpen om te schilderen. In dezelfde straat als onze quincaillerie was een houtwerkplaats met stapels houten stammetjes. Binnen loopafstand waren er mooie oude huisjes, prachtige bomen en wandelpaden met een bladerdak, zoals de ‘tunnels’ die Hockney zoveel geschilderd heeft. En vlak buiten het dorp lag een akker met meer dan honderd hooibalen

De schilderlessen

Bij deze Workshop Schilderen in Frankrijk hebben de deelnemers veel werk kunnen maken. Logisch, als je 5 dagen lang alleen met schilderen en tekenen bezig kunt zijn. Direct na het gezamenlijke ontbijt, altijd buiten aan de lange tafel op de overdekte cour, kwamen we in het atelier bij elkaar. Dan besprak ik de les voor die dag, waarna iedereen aan het werk ging. 

De eerste dag werden de onderwerpen in en om het huis gevonden. Maar later in de week konden we buiten schilderen, tussen de hooibalen of ergens in het dorp. Vooral de dag waarop we op de stoppelige akker werkten was indrukwekkend. Iedereen heeft die hooibalen in het Franse landschap weleens gezien, meestal vanaf een afstandje. Maar wanneer heb je er nu naast gestaan, en dan ook nog met een ezel en verfspullen? Ze zijn zo groot dat je en net overheen kunt kijken. 

Na een ochtend schilderen was er elke dag een mooie lunch, en daarna kon iedereen de middag besteden zoals hij of zij zelf wilde. Verder schilderen, wandelen, lezen op de cour of lekker een dutje doen in de zachte najaarszon.

Rond 18.00 uur, vóór het goed verzorgde diner, kwamen we weer bij elkaar in het atelier, waar inmiddels de resultaten van die dag opgehangen waren. Zodat we het werkproces gezamenlijk konden bespreken. Natuurlijk met een glaasje erbij voor wie dat wilde.

De omgeving en extra attracties

Het landschap rond Plomion is licht glooiend, waardoor je er fijn kunt fietsen en wandelen. Iets verderop is een groot meer, er staan roomkleurige koeien bij elkaar onder een groepje bomen. Er zijn oude kerkjes in elk dorp. Vlakbij Plomion in Jeantes is een kerkje met heel bijzondere wandschilderingen van de Nederlandse kunstenaar Charles Eyck. En ik bezocht de grootste brocante die ik ooit zag. Natuurlijk neem je dan die mooie antieke wijnglazen mee, waar de Française vanaf wil; voor, vooruit dan, vijf euro voor 6 stuks. (Maar zo’n mazzel heb ik zelden.)

Slapen in de quincaillerie was ook heerlijk, met doodstille nachten en uitzicht op de verlichte kerk, waarvan de restauratie bijna klaar was.

En een extra, heel zachte, attractie was de hond van Jahaga en Eric. Zorro (op de foto hieronder) is een grote lieverd die altijd gezellig in de buurt is en het heerlijk vind als je met je hand tussen zijn krulletjes friemelt. Ik geloof dat iedereen verliefd op hem was.

Het waren twee topweken, zeker ook door de fijne sfeer, de gastvrijheid van Jahaga en Eric en de kookkunsten van Lot en Ted. Ik zie dan ook uit naar zomer 2022 als er weer twee schilderweken georganiseerd worden:

Week 31 / van 31 juli tot 6 augustus, ‘Model als Muze – Tekenen en Schilderen’ Aanmelden

Week 32 / van 7 tot 12 augustus, ‘Het Franse Platteland Schilderen’. (volgeboekt)

Inschrijven voor de workshop ‘Model als Muze’ gaat via Werkplaats Thiérache. Verdere informatie staat op hun website. Meer over de thema’s in een volgend blogbericht. Je kunt me wel alvast laten weten als je belangstelling hebt, op e-mailadres workshop@atelierdekraamkamer.nl

(Als je op een van onderstaande plaatjes klikt, zie je de foto in zijn geheel. Via de pijtjes, rechts en links op de afbeelding, kan je dan de andere foto’s vergroot zien.)