Weekend Schilderen bij Atelier de Kraamkamer

Lijkt het je fijn om eens een weekend lang te schilderen bij Atelier de Kraamkamer? Meerdere dagen achter elkaar alleen maar bezig zijn met het maken van een schilderij, waarbij je gecoacht wordt door een ervaren beeldend kunstenaar?

In de zomer van 2023 waren de weekends schilderen een groot succes. De deelnemers konden ongestoord drie lange dagen aan hun schilderij werken en werden tussen de middag verwend met een uitgebreide lunch, midden in het grote, lichte atelier van Helga Kos. Ook de gesprekken die we aan tafel voerden over het werkproces, over kunst en over het leven maakten deze driedaagse tot een fijne gebeurtenis. Als er niet zo hard gewerkt werd zou je het bijna een minivakantie kunnen noemen.

Het is nog niet zeker of er zomer 2024 weer een Weekend Schilderen georganiseerd wordt. Laat ons weten per e-mail of je daarin geïnteresseerd zou zijn.

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief dan krijg je bericht als er nieuwe weekends gepland staan. inschrijven kan op de homepage (doorscrollen naar beneden)

Weekend Schilderen

Drie volle dagen hoef je aan niets anders te denken dan aan hoe je een mooi schilderij maakt: voorstudies maken, een spannende compositie bedenken, kleuren mengen en dan het doek beschilderen.

Alle materialen zijn op het atelier aanwezig. Zoals topkwaliteit verf, kwasten, papier en schildersdoek. Voor iedereen is er een ezel of tafel beschikbaar.

We werken van 9.30 tot 16.30 uur, met een pauze tussen de middag. Dan staat er een lekkere, gezonde lunch voor je klaar.

Is ervaring noodzakelijk?

Het Weekend Schilderen is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde schilders. Iedereen werkt op zijn of haar eigen niveau. Je krijgt individuele aandacht, helemaal toegespitst op de ontwikkeling van je eigen schilderij.

Je werkt in een kleine groep van maximaal 8 personen, zodat iedereen genoeg ruimte heeft om te werken, en de begeleiding heel persoonlijk kan zijn.

Werkwijze bij het Weekend Schilderen

Beeldend kunstenaar Helga Kos helpt je met het ontwikkelen van je idee en bij het bepalen van een goede compositie. Je krijgt advies over materiaal, penseelgebruik, over de verschillende manieren om verf op je doek aan te brengen en over het mengen van kleuren; kortom over het volledige proces van het schilderen.

Je kunt het weekend Schilderen dus ook gebruiken om in korte tijd veel te leren over het schilderen, om zodoende je eigen werk een boost te geven.

Aan het eind van de derde dag sluiten we af met een gezamenlijke werkbespreking en kan je je schilderij mee naar huis nemen.

Voorbereiding

Als je al een idee hebt wat je wilt gaan maken, kan je een paar schetsen maken en meenemen, of foto’s die je kunt gebruiken. Maar als je nog geen vast idee hebt kan je ter plekke, op de ochtend van de eerste dag, met Helga bespreken wat een geschikt onderwerp voor je is. Een andere mogelijkheid is om schilderij te maken met gebruikmaking van de inspirerende spullen in het atelier. Bovendien is er een uitgebreide collectie kunstboeken om ideeën en inspiratie op te doen.

Wat is inbegrepen bij het Weekend Schilderen

  • Het gebruik van verf, kwasten, houtskool en schetspapier is inbegrepen bij de prijs.

Verder Inbegrepen:

  • Een schilderdoek van stevige kwaliteit, formaat 80×60 cm, of twee kleinere doeken van 50×40 cm (Andere formaten kunnen besteld worden in overleg, bij grotere formaten is er een meerprijs)
  • De verf die je gaat gebruiken is een heel mooie pigment-rijke en professionele kwaliteit acrylverf: Lascaux Studio. Deze verf heeft een matte glans, verkleurt en brokkelt niet en ziet er over 20 jaar nog net zo mooi uit als op de eerste dag.

Ook inbegrepen

  • Onbeperkt koffie en thee en iets lekkers.
  • 3 x een vegetarische lunch, met soep, salade en meerdere soorten brood en beleg.

Wanneer

Er staan twee weekenden op het programma. Daarnaast is er een alternatieve periode gepland, midden in de week. Lees meer