Workshop Bloemen en planten

Bloemen en planten tekenen, alle tekenaars hebben het wel eens gedaan, zowel professionele kunstenaars als amateurs. Meestal in schetsboekjes of op losse velletjes papier. Dat kan heel mooi zijn en leuk om te doen. Maar wie echt gespecialiseerd was in bloemen en planten tekenen en er iets heel bijzonders van maakte, dat was de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly (1923-2015). Toch werden die planttekeningen pas laat in zijn carrière bekend. Want waar hij eerst beroemd mee werd waren zijn grote minimalistische en abstracte schilderijen.

Spel van lijnen op groot formaat papier

Wat Kelly’s tekeningen bijzonder maakt, is dat ze op hele grote vellen getekend zijn. Daarnaast gebruikte hij zelden kleur, maar werkte overwegend met pikzwarte inkt of zwart krijt. Hij tekende met zekere, doorlopende lijnen, waarbij hij de vorm van de planten volgde maar die ook vereenvoudigde tot een heel grafische en tegelijk poëtische weergave. Aanvankelijk kwam hij niet naar buiten met dit werk omdat hij het meer als studie zag, als vormoefening. Maar meer en meer raakten mensen onder de indruk van dit werk en inmiddels zijn deze tekeningen net zo beroemd als zijn schilderijen.

Wat ga je doen tijdens de workshop Bloemen en Planten tekenen

Het atelier staat tijdens de workshop vol met bloemen. Zwarte Inkt en krijt liggen klaar naast een grote stapel papier. Je krijgt uitleg waar je op moet letten en wat bij elke plant of bloem belangrijk is, zodat je de essentie ervan kunt weergeven. Voordat je de bloemen gaat tekenen op de manier van Ellsworth Kelly krijg je opdrachten die tot een heel ander soort tekeningen leiden. Ook daardoor ga je beter naar de specifieke kenmerken van de verschillende bloemen kijken en wordt het tekenen ervan makkelijker. Het gevolg is dat er dan echt plezier ontstaat bij het bloemen en planten tekenen.

Bigger than Life

Nadat je de gedetailleerde studies gemaakt hebt, ga je in navolging van Ellsworth Kelly grote tekeningen maken met vloeiende lijnen. De planten worden een inspiratiebron om tot een mooi lijnenspel op je papier te komen. Aan het eind van de workshop ga je naar huis met een hele stapel tekeningen. Ik hoop altijd dat die thuis opgehangen worden. Want er zitten, elke workshop weer, voor iedereen een paar hele mooie afbeeldingen bij.

Bekijk hier de mooie resultaten van een workshop Bloemen en Planten Tekenen, die eerder gegeven werd

Inbegrepen bij de cursusprijs

Tijdens de workshop Bloemen en Planten tekenen zijn alle materialen op het atelier aanwezig. In de pauze is er koffie, thee en vruchtensap met iets lekkers. Je hoeft dus niets mee te nemen, behalve beschermende kleding. De inkt die je gaat gebruiken kan je namelijk niet meer uit je kleren wassen, mocht er een vlek op gekomen zijn.