Workshop Het Franse Platteland Schilderen en Tekenen

Werkplaats Thiérache week 32, 7 t/m 13 augustus 2022.

Buiten schilderen

Voor de workshop ‘Het Franse Platteland Schilderen en Tekenen’ zijn alle 12 deelnemers aangekomen bij werkplaats Thiérache in het piepkleine dorp Plomion. Hier, vlak onder de Belgische grens, organiseren Jahaga en Eric creatieve workshops. Op zondagmiddag verwelkomen ze de deelnemers met bubbels op de binnenplaats van het gebouw.

Vanaf deze plek hebben we mooi zicht op de zonverlichte monumentale kerk van het dorp, één van de vele gefortifiseerde kerken van de streek. Lees meer over de rijke cultuur van de streek Thiérache

De week hiervoor heb ik in de buurt gezocht naar geschikte locaties waar geschilderd kan worden. Dat was tijdens mijn eerste workshop Model als Muze. Lees meer. Het is dan al een maand lang erg warm in heel Europa. Dus ik moest niet alleen mooie uitzichten zien te vinden, maar vooral plekken met genoeg schaduw voor iedereen. Bij de introductie, die avond, vertel ik over de plekken die ik vond en wat we gaan doen deze week.

De eerste les bij de workshop Het Franse Platteland Schilderen

Het is slim om bij de eerste kennismaking met een plek of landschap, niet meteen met verf te beginnen. Beter is het om eerst veel schetsen te maken, met houtskool of krijt. Zo kan je snel de mogelijkheden van die plek onderzoeken en verschillende composities uitproberen. Dus bij de eerste les geef ik specifieke opdrachten voor zwart-wit tekeningen. Niet alle deelnemers zijn blij met die restrictie. Ze beginnen liever direct met verf; wat natuurlijk niet verboden is. Maar bij de eindbespreking ’s avonds blijkt meestal wel dat het maken van voorstudies zinvol is. Voor wie dat doet, gaat het schilderen daarna een stuk makkelijker.

Avondbespreking bij workshop Het Franse Platteland Schilderen en Tekenen.
Cursist licht haar werk toe bij deworkshop Het Franse Platteland Schilderen en Tekenen.

Het franse platteland schilderen bij de buren

Het was niet eenvoudig om voor de workshop ‘Het Platteland van Frankrijk Schilderen’ locaties te vinden met veel schaduwplekken. Een dag voordat de workshop begon had ik er eigenlijk net niet genoeg. Maar die avond kwam er een oplossing.
In Plomion is een fantastisch proeflokaal van wijnhandelaar Xavier Huclin. In deze gastvrije enclave komen Jan en alleman, uit de buurt rond Plomion, in de namiddag een glas wijn ‘proeven’. Zo ook de Belgische buren van Jahaga en Eric die we daar tegenkwamen. Ze hebben, als tweede huis, een grote roze villa met een enorme tuin. En omdat ze daar de volgende week niet zouden zijn, vonden ze het goed dat ik dan een dag in hun boomrijke tuin zou neerstrijken met mijn cursisten.

La douce France

Vorig jaar gaf ik voor het eerst een workshop bij werkplaats Thiérache. Ik was verrast door het lieflijke gebied. Toen waren de workshops laat in het seizoen. Een groot verschil met dit jaar. Overal lagen hooibalen op de velden. Het was koel, het waaide flink en het was al vroeg donker. Lees verslag hierover (LINK NAAR
Dit jaar was het tijdens de workshop Het Franse Platteland Schilderen heel anders: windstil, droog en vaak zinderend heet.
Vaak was het echt te heet om ’s middags nog buiten te zijn, maar ’s avond konden we lang natafelen op de cour rond een houtvuur.
En ’s ochtends, tijdens de les, bleken de koele plekken die ik had gevonden een uitkomst. We zaten bijvoorbeeld op een zandpad in de schaduw van loofbomen, in een soort groene tunnel gevormd door hoge takken en bladeren, op een beschutte plek naast een koele beek, en natuurlijk in de schaduwrijke tuin van de buren.

Het Franse platteland schilderen naast een koel beekje

De laatste workshop bij Werkplaats Thiérache

Er is ondanks de hitte heel hard gewerkt en er zijn prachtige tekeningen en schilderijen gemaakt. Aan het eind van de workshop vierden we deze mooie week op de binnenplaats. Onze koks, Lot en Ted, hadden samen met Eric de ingrediënten voor heerlijke pizza’s voorbereid. Zodat Eric de rijk belegde pizzabodems in zijn zelfgemaakte oven kon schuiven; de een na de ander in een paar minuten klaar.
Het was een bitterzoet afscheidsmaal, want iedereen wist inmiddels dat de workshop ‘Het Franse Platteland Schilderen’ de allerlaatste workshop was geweest die hier gegeven werd.
Werkplaats Thiérache is verkocht. Na twaalf jaar eindigt het avontuur van Jahaga en Eric. Een maand later zou de sleutel overgedragen worden aan twee kunstenaars uit Rotterdam, met mooie plannen voor het gebouw. Wie weet komt er nog iets soortgelijks. Wat het gaat worden is nog niet onbekend. Maar ik ben heel blij dat ik er in de laatste twee zomers bij was en er mijn workshops kon geven; dat ik die luisterrijke, inspirerende en gastvrije locatie van Jahaga en Eric gekend heb.

Het Franse platteland schilderen in de warme zomer van 2022