Workshop Kleur mengen was top

De avonturen van de dag, 14 september 2014

De eerste workshop kleur mengen is begonnen. De zon straalt ons tegemoet vanuit de hoge ramen en de deelnemers hebben een plekje in het atelier uitgezocht. Nadat ik uitgelegd heb hoe je het mengen onder de knie kunt krijgen, kunnen ze niet wachten om te beginnen.

Het palet telt maar drie kleuren: magenta (donkerroze), citroengeel en ultramarijn blauw. Dat lijkt weinig, maar het is prettig overzichtelijk.Later komt daar nog wit bij en weer later gebrande omber (een warme kleur bruin).
Het is onvoorstelbaar hoeveel kleuren je kunt maken met slechts vijf tubes verf.

Ik zet de CD op van Ali Farka Toure met Ry Cooder die bij de zwoele temperatuur past. Onder het werken komen de verhalen los over kleur en verf; en de vragen. Wat is er waar van wat je ooit hoorde over kleur? Is het beter om in een kamer op het noorden alleen koele tinten te gebruiken voor de muren? Waarom is, op oude schilderijen, de kleding van belangrijke mensen vaak blauw (Bijvoorbeeld bij koningen, koninginnen en ook bij Maria, de moeder van Jesus) en heel belangrijk: welke kleuren gebruik je voor schaduw en welke voor huid? Er komen kunstboeken op tafel en we bekijken hoe inventief de impressionisten kleur gebruikten.

In de pauze zijn er soesjes en lekkere noten, maar de deelnemers gaan al gauw weer aan het werk. Het is te spannend en te leuk om tijd te verdoen met theedrinken.
Af en toe hoor ik ‘Oooh, wat mooi’ en ‘Heee, doe je dat zo?’ Er wordt bij elkaar gekeken en uitgelegd hoe bepaalde mengingen tot stand kwamen.

Het was een ontzettend leuke middag en de deelnemers roepen dat ze een vervolg workshop willen.
Dat ga ik organiseren.

BewarenBewarenBewaren