Een reisverslag tekenen of foto’s maken
Waarom zou je je reisverslag tekenen als je ook foto’s kunt maken? Misschien omdat je makkelijker in je schetsboek bladert dan de digitale foto’s bekijkt?
Je kent het misschien wel: Op die weergaloos mooie plek maak je tientallen foto’s en de volgende dag weer, op een nieuwe plek. Maar wat doe je met al die foto’s? Eenmaal thuis komen ze vaak in een mapje op de computer terecht en daar blijft het dan bij; toch jammer.
Getekend dagboek
Vakantiefoto’s raken in de vergetelheid, maar ga je een reisverslag tekenen dan houdt je er een leuk boekje aan over, dat direct een indruk geeft van je reis.
Als je tekent zie je meer en onthoudt je beter hoe alles eruit zag. Dus als je later door je tekenboek bladert herinner je je meer details; over dat leuke voorval, die brutale zwerfkat of dat fantastische uitzicht.
Zelf heb ik jarenlang mijn avonturen opgeschreven. Maar ik bekijk die teksten nooit meer. In tegenstelling tot mijn getekende dagboeken, die blader ik vaak door en dan beleef ik opnieuw wat ik getekend heb.
Een reisverslag tekenen is erg leuk om te doen
Je reisverslag tekenen is ook fijn als er even geen spannende dingen gebeuren. Lange wachttijden op een vliegveld of busstation zijn slaapverwekkend, maar niet als je je lotgenoten als model kunt gebruiken voor een tekening of als je bijzonderheden van die plekken vastlegt in je dagboek.
Het hoeven ook niet allemaal mooi uitgewerkte tekeningen te worden. Een detail van iets of een snelle impressie van een gekke gebeurtenis kunnen al genoeg zijn om later je herinnering op te frissen.
Tips en trucs
Op de workshop Reisverslag tekenen krijg je aanwijzingen waar je op moet letten bij het tekenen van landschappen, stadsgezichten en figuren. Wat is belangrijk in een tekening en waar ‘kom je mee weg’ als het niet lukt om alles precies op het papier te krijgen? En natuurlijk leer je wat een reisverslag tekenen echt leuk maakt. Kijk ook maar eens naar mijn blogbericht over een reisverslag tekenen.
Bang voor pottenkijkers
Betweterige omstanders worden wel eens opgevoerd als belemmerende factor. Maar mijn ervaring is juist dat passanten meestal bescheiden zijn. Mensen zijn wel nieuwsgierig maar als je oogcontact vermijdt laten ze je, zelfs in een druk café, rustig je reisverslag tekenen. Hooguit vraagt iemand je later of je iets wilt laten zien. Dat kan ook nog tot bijzondere ontmoetingen leiden.
Buiten tekenen is echt populair aan het worden. Zie de site van Urban Sketchers.
Ook kan je jouw tekeningen plaatsen op de Facebook pagina van Atelier de Kraamkamer.
Inbegrepen bij de cursusprijs van workshop Reisboek tekenen
Je krijgt tijdens de workshop een tekenpakket ter waarde van 15,- euro. Het bestaat uit een zwarte tekenpen (Pentel Tradio) die navulbaar is en waar je heel makkelijk mee tekent. Verder krijg je een tekenpotlood en een Moleskine tekenboek (A4) met slappe kaft en mooi, niet te dik papier, waardoor je het makkelijk in een handtas mee kunt nemen.
