Workshop Reisverslag Tekenen

Laatste mogelijkheid (Vrijdag 3 mei 2024) om de Workshop Reisverslag Tekenen te volgen.

Deze Workshop kan je na 3 mei niet meer volgen. Er komt een andere workshop voor in de plaats.

Ga je je reisverslag tekenen of toch weer foto’s maken

Waarom zou je zoveel moeite doen met het tekenen van je belevenissen als je er ook, en veel makkelijker, foto’s van kunt maken? Misschien omdat je sneller door je schetsboek bladert dan de digitale foto’s op je computer bekijkt? Want eenmaal thuis, worden al die afbeeldingen van weergaloos mooie plekken en leuke bijeenkomsten meestal snel weggeborgen op de computer. Dat ze daar maar al te vaak in digitale mapjes blijven zitten is toch jammer. Liever wil je je herinneringen aan die mooie reis of leuke ontmoetingen levend houden. Juist met een getekend reisverslag gaat dat veel beter.

Getekend dagboek

Vakantiefoto’s raken in de vergetelheid, maar ga je een reisverslag tekenen dan houdt je er een leuk boekje aan over, dat direct een indruk geeft van je reis.
Bovendien zie je meer als je een tekening ergens van maakt. Dan vallen je dingen op waar je anders overheen gekeken had. Ook als je niet alles vastlegt, onthoudt je het toch scherper. Dus als je later door je tekenboek bladert herinner je je meer details; over dat leuke voorval, die brutale zwerfkat of dat fantastische uitzicht.
Zelf heb ik jarenlang mijn avonturen opgeschreven. Maar ik bekijk die teksten nooit meer. In tegenstelling tot mijn getekende dagboeken, die blader ik vaak door en dan beleef ik opnieuw wat ik getekend heb.

Een reisverslag tekenen is erg leuk om te doen

Je reisverslag tekenen is ook fijn als er even geen spannende dingen gebeuren. Lange wachttijden op een vliegveld of busstation zijn slaapverwekkend, maar niet als je je lotgenoten als model kunt gebruiken voor een tekening of als je bijzonderheden van die plekken vastlegt in je dagboek.
Het hoeven ook niet allemaal mooi uitgewerkte tekeningen te worden. Een detail van iets of een snelle impressie van een gekke gebeurtenis kunnen al genoeg zijn om later je herinnering op te frissen.

Tips en trucs

Op de workshop Reisverslag tekenen krijg je aanwijzingen waar je op moet letten bij het tekenen van landschappen, stadsgezichten en figuren. Wat is belangrijk in een tekening en waar ‘kom je mee weg’ als het niet lukt om alles precies op het papier te krijgen? En natuurlijk leer je wat een reisverslag tekenen echt leuk maakt. Kijk ook maar eens naar mijn blogbericht over een reisverslag tekenen.

Bang voor pottenkijkers

Betweterige omstanders worden wel eens opgevoerd als belemmerende factor. Maar mijn ervaring is juist dat passanten meestal bescheiden zijn. Mensen zijn wel nieuwsgierig maar als je oogcontact vermijdt laten ze je, zelfs in een druk café, rustig je reisverslag tekenen. Hooguit vraagt iemand je later of je iets wilt laten zien. Dat kan ook nog tot bijzondere ontmoetingen leiden.
Buiten tekenen is echt populair aan het worden. Zie de site van Urban Sketchers.
Ook kan je jouw tekeningen plaatsen op de Facebook pagina van Atelier de Kraamkamer.

Inbegrepen bij de cursusprijs van workshop Reisboek tekenen

Je krijgt tijdens de workshop een tekenpakket ter waarde van 15,- euro. Het bestaat uit een zwarte tekenpen (Pentel Tradio) die navulbaar is en waar je heel makkelijk mee tekent. Verder krijg je een tekenpotlood en een Moleskine tekenboek (A4) met slappe kaft en mooi, niet te dik papier, waardoor je het makkelijk in een handtas mee kunt nemen.