Workshop Tekenen als Marlene Dumas

De techniek van Marlene Dumas

Wereldberoemd is Dumas geworden met haar inktschilderingen en tekeningen, geïnspireerd op de foto’s uit haar enorme foto-archief. Honderden getekende portretten maakte ze; grillige inktvlekken, trefzeker op het papier gezet.

Eind 2014 bezocht ik met cursisten de tentoonstelling van Dumas in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Haar techniek leek hen heel erg moeilijk. Toen hebben we de eerstvolgende les maar eens uitgeprobeerd hoe moeilijk het is. Tot ieders verbazing viel het mee. Niet dat je na drie uur net zo goed en effectief kunt tekenen als Dumas, maar de resultaten waren verbluffend mooi. Heel leerzaam ook om op deze manier haar techniek te onderzoeken en daardoor haar werk beter te kunnen beoordelen.

Workshop-Tekenen-als-Marlene-Dumas-05-Expositie-Stedelijk-Museum

Foto’s genoeg

In deze workshop leg ik uit hoe Dumas het aanpakt. Omdat zij altijd vanaf foto’s werkt, is er een grote hoeveelheid portretfoto’s op het atelier aanwezig, waar je uit kunt putten en dan . . . tekenen maar. Je werkt met een penseel op papier, dus het is eigenlijk ook schilderen. Je maakt op deze workshop wel vier portretten. Heel mooi om thuis naast elkaar op te hangen.

Workshop-tekenen-als-Marlene-Dumas01

Nog iets meenemen?

Alle materialen zijn op het atelier aanwezig. Wel is het praktisch om een hemd of schort mee te nemen, want inktvlekken gaan er met wassen vaak niet meer uit.

Bekijk de video van Marle Dumas

Bekende nederlanders probeerden het ook

Voor de pilot van een nieuw tv-programma over kunst kwamen Gijs Scholten van Asschat en Bert Kuizenga de workshop Tekenen als Marlene Dumas volgen.
Als alles goed gaat (als de netmanager deze serie van AVRO/TROS selecteert) kan je eind 2016 op televisie zien hoe Gijs en Bert het ervan af brachten.Workshop Tekenen als Marlene Dumas met Gijs Scholten van Asschat en Bert Kuizenga

Workshop-tekenen-als-Marlene-Dumas03

Tekening van Frederike Dekkers

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren